recept duindoornjam

Recept Duindoornjam

Wanneer je een wandeling door de duinen maakt zul je de struiken van de doornbes vaak tegenkomen. Knaloranje besjes zijn het. Je kunt ze rauw eten of er jam van maken. Rauw zijn ze wel erg zuur. Ze hebben een eigen unieke smaak. Leuk om er eens jam van te maken!
Het plukken is wel een klusje, omdat er overal doorns op de takken zitten. Wanneer je ze vooraf een dag in de diepvries laat bevriezen, kun je de bevroren besjes er gemakkelijk afhalen.
Vanaf Augustus kun je de gezonde duindoornbessen plukken.

Ingrediënten:

  • 250 gram verse of bevroren duindoornbessen
  • 250 gram suiker
  • 1gr agar agar per 250 gram fruit is een goede verhouding
  • Een paar eetlepels water
  • Gesteriliseerde potje met deksel.

Bereiding:
Doe de duindoornbessen samen met het water en het suiker (of honing) in de pan.
Voeg de agar agar toe
Breng het rustig aan de kook.
Na 20 min koken zijn de bevroren bessen zacht en gaar.
Proef even of je het goed van smaak vindt. Ze blijven best zuur. Anders doe je er nog wat suiker (honing) bij.
Giet het in het potje en laat de jam rustig afkoelen.

Weetjes:
In Japan heeft deze medicinale plant de bijnaam Siberische ananas.
De duindoornbessen zijn echte vitaminebommen. Het zit boordevol vitamine C en het versterkt ons immuunsysteem en vitaliteit. Het bevat net zoveel vitamine C als zeven citroenen!
Eet smakelijk.

 

Posted in