Pesten is veel meer dan een gemeen grapje

Pesten is veel meer dan een gemeen grapje.

Pesten is meer dan grapje of een ruzie. Het is herhalend gedrag dat bedoeld is om iemand pijn te doen of buiten te sluiten. Dit kan via roddels, gemene berichten op social media (cyberpesten), of zelfs fysiek, zoals iemand opsluiten of spullen afpakken. Voor een kind dat gepest wordt, is dit heel eng en veroorzaakt continue angst: “Wat gaat er nu gebeuren?”

Wat is geen pesten: Niet alles wat lijkt op pesten, is echt schadelijk. Soms zijn bepaalde gedragingen normaal binnen een groep:

  • Plagen: Onschuldig en stopt vanzelf. Beide partijen kunnen er later om lachen en beide partijen winnen. Je zoekt elkaars grenzen op. .
  • Stoeien: Dit helpt kinderen om te begrijpen wat kan en niet kan binnen de groep.
  • Treiteren: kan wijzen op problemen binnen de groep, maar is geen direct teken van pesten.

Hoe ontstaat pesten? Pesten ontstaat vaak bij kinderen die zich anders voelen of minder zeker zijn. Kinderen die verlegen, gevoelig of onzeker zijn, kunnen snel doelwit worden. Zelfs wanneer een kind ergens goed in is, zoals sport of school, kan jaloezie leiden tot pesten. Kinderen die nieuw zijn op school of weinig vrienden hebben, zijn extra kwetsbaar omdat ze nog geen veilige plek in de groep hebben gevonden. Het is belangrijk om kinderen te helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen en trots te zijn op wie ze zijn.

Feiten over pesten:

  • 1 op de 3 kinderen in het voortgezet onderwijs wordt gepest.
  • Jongeren die emotioneel sterker, worden drie keer minder vaak gepest.
  • Ongeveer 120.000 kinderen in Nederland worden dagelijks gepest. Veel van hen lijden in stilte.
  • 85% van het pesten gebeurt zonder dat volwassenen het zien.

Meegaan met de groep Als een kind gepest wordt in een groepsapp, zijn alle kinderen in die app verantwoordelijk. Meekijken zonder iets te doen, maakt het probleem groter. Door groepsdruk vinden kinderen het moeilijk om op te komen voor degene die gepest wordt. Het is cruciaal om moed te tonen en anderen te helpen.

Waarom pest iemand? Pesters willen vaak zelf niet het slachtoffer worden. Ze pesten om hun eigen pijn te vermijden of om aandacht en status te krijgen. Pesters missen vaak iets belangrijks in hun eigen leven, zoals erkenning of veiligheid.  Pesten toont dat de groepsdynamiek niet klopt en dat er iets moet veranderen.

Wat zegt pesten over de groep? Zowel de pester als het slachtoffer geven signalen dat er iets mis is in de groepsdynamiek. Bij Jahillegonda Kinder- en Jongerencoaching werk ik met kinderen en ouders om een veilige, positieve omgeving te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen.

Posted in